admiin admiin Author
Title: Çocuklarda Diyet Nasıl Olmalıdır?
Author: admiin
Rating 5 of 5 Des:
S ağlıklı beslenme alışkanlığının temelleri, çocuklukta atılıyor... Uzman  Diyetisyen Pınar Kaide Enç , çocuklarda diyetin püf noktaları ...
Sağlıklı beslenme alışkanlığının temelleri, çocuklukta atılıyor...
Uzman Diyetisyen Pınar Kaide Enç, çocuklarda diyetin püf noktaları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "küçükler çoğunlukta ergenlik çağında zayıflamaya çalışır lakin yanlış beslenme yüzünden bundan böyle sekiz yaşındakiler de diyet yapıyor. ciddi nokta annelerin sağlıklı beslenmeyi öğrenmeleri gerekiyor.
Şu anda dünyadaki en büyük sağlık sorunlarından birisi obezite. Yeme alışkanlıklarının değişmesi, hareketlilik düzeyinin azalması, televizyon ve bilgisayarlar karşısında geçirilen sürelerin artmasıyla beraber, küçükler şişmanlamaya başladı\" diye konuştu.
GIDA ALERJİSİNE DİKKAT!
Yağı ve şekeri yüksek yiyeceklerin hesaplı ve pratik ulaşabilir olması yüzünden, çocukların yeme trendleri tümüyle değiştiğini dile getiren uzman Diyetisyen Pınar kaide Enç, şunları kaydetti; "Yüzyılın saklı tehlikesi olan obezite, çocuklarımızı tutsak almaya başlanıyor. Sekiz yaşında bile diyet oluşturan küçükler mevcut. Kan yağı yükseklikleri, karaciğer yağlanması, bilhassa erişkinlik diyabeti dediğimiz tip 2 diyabet ve insülin direnci bunun gibi yetişkin hastalıklarına, kilolu çocuklarda sık rastlanır oldu.şişmanlıkla mücadele için çocuk kilo almadan ona doğru beslenme alışkanlığını öğretmek şart.
Beslenme doğumdan başlayarak ölene kadar devam eder. çocuklarda özellikle anne sütü alımı ve sonrasında doğru ilave besin geçişi çocuğun geleceğini etkilemektedir. çocuğun aşırı yiyerek değil, dengeli yiyerek ve aynı sürede devinim ederek büyüdüğünü biliyoruz. Ailelere, çocuklarına yemek meselesi için ısrar etmemesini tavsiye ederiz.çocuklarda özellikle tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Kepekli ekmek demir emilimini azaltacağı için özellikle çocuklarda ve gebelerde tercih etmiyoruz. Küçük yaşlarda alışkanlıklar daha aşırı oturduğu için yönlendirmelerimiz çok fazla mühim bir şeydir.
DEMiRi AZALTıR
oysa kepek ekmeği, yemeklerle beraber çok çok tüketildiğinde çocukta demir eksikliği yapar. Demir, kan imalatında kullanılan en mühim elementtir. Böylelikle çocukta kansızlık ortaya çıkar. Bu hal gelişme- gelişmeyi menfi yönde etkiler. Bu nedenden, çocuklarınıza tam buğday yedirebilirsiniz.
BESLENMEDE YAPILAN YANLIŞLAR
bilhassa beyin gelişimi için çocuklarda tam doymuş yağlar dediğimiz hayvansal yağların yeteri kadar alınması önemlidir. Esansiyel yağ asitleri dediğimiz Omega-üç ve Omega- altı\`nın da yeteri kadar tüketilmesi ciddi bir şeydir. özellikle Omega-3 yağ asidi, gövde ve beyin için elzemdir. Balık ve cevizde bu yağ asidi bol bulunur. Haftada iki gün balık ve kahvaltıda her gün iki adet ceviz yedirerek çocuğun yağ ihtiyacı karşılanabilir. Ergenliğe kadar, çocuklarınıza normal yağlı gündelik süt ve yoğurt yedirmeniz daha sağlıklıdır. Sebze yemeklerine bir kilo için 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Pilavlarınızda bir çay bardağı için iki silme tatlı kaşığı tereyağı kullanabilirsiniz.
FARKLI BESİNLER TÜKETİLMESİ ŞART
Doğru olan çocuğun gösterdiği açlık hissini rehber alarak onu beslemektir. Acıktığı zaman kendisi yemek isteyecektir. bununla birlikte çocuğa istemediği yiyeceği zorla yedirmemek gerekir. Yiyeceklerin miktarından çok çeşitliliğine önem verilmelidir. çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıkların sonraki hayatta da devam edeceği göz önünde bulundurulmalıdır. çocuklara düşük kalori ile diyet yaptırmak ve yediklerini diğer çocuklarla kıyaslamak, son derece yanlıştır. çocuğun sofraya oturması, öteki şeylerle ilgilenmeden yemek yemesi gerekir. çocukların, oyun oynarken yada televizyon seyrederken beslenmesi sağılıksız alışkanlıklardır.
Aileler dikkat!
küçükler; erişkine göre daha hareketli oldukları için pilav,makarna, patates benzeri karbonhidrat oranı yüksek besinleri sever. Anneler de yoğun yoğun bu yiyecekleri pişirir. Bu halde çocuk, diğer gıdalara olan merakı azaltır ve tek yönlü beslenir.
Tek yönlü beslenme, çocukta gelişme ve büyüme yetersizliklerine sebep olur. O nedenle, adale yapımına destek için gıda çeşitliliğini artırıp protein alımını desteklemek gerekir. Her yemeğin yanına yoğurt ya da ayran eklendiği zaman, çocuğun gündelik kalsiyum alımı da sağlanmış olur.
KAHVALTI
büyüme çağındaki kızlar, görüntülerine çok aşırı önem verdikleri için bilinçsizce az ve dengesiz beslenir. Sabah kahvaltılarını yapmadan okula gidiyorlar, açlıklarını besin ederi düşük gıdalarla geçiştirirler.Bunun sonucunda da gelişme gerilikleri, boy kısalıkları, kansızlık bunun gibi sorunlar ortaya menfaat. Bu çocukların okul başarıları da düşer. Son derslere doğru halsizlik ve dikkat dağınıklığı görülmektedir.çocuğun büyüme çağındaki ruhsal durumunu göz önüne alınarak, ona dengeli beslenme akımları kazandırılmalıdır. Günün en ciddi öğünü olan kahvaltı asla atlanmamalıdır.Düzenli beslenme alışkanlık durumuna getirilmelidir. çocuğun şeker ve yağ içeriği yüksek yiyecekleri azaltıp taze sebze ve meyve yemeye özendirilmesi gerekir. Yemeklerin birlikte süt ya da ayran tercih edilmelidir.

About Author

Advertisement

Yorum Gönder

 
Top